home LinkedIn Facebook Twitter Instagram search

Hovedpersonen i Henrik Bruns krimi ”Den danske lokkedue” hedder Ketil Brandt. Han er journalist – og en meget engageret af slagsen. I Den danske lokkedue (som er den første bog i serien, der også tæller bøgerne Den norske lakaj, Den svenske løgner og Den finske patriot) opererer Ketil Brandt mest uden for Danmarks grænser – først og fremmest i Ljubljana, hovedstaden i Slovenien.

De danske forbindelser viser sig dog flere steder, end man umiddelbart skulle have troet – og de dukker op, efterhånden som Ketil sammen med den smukke slovenske kvindelige journalist Ines Sivonik bliver sovset ind i opklaringen af et mord med tråde til  kriminelle netværk, myndigheder og samfundsspidser – og den kvindelige danske håndboldstjerne, Helle Madsen.

Det er en bryllupsinvitation fra gamle bosniske venner, der i første omgang får Ketil Brandt til at stige på nattoget fra Danmark og ned mod det Balkan, han ikke har besøgt siden han som krigsreporter dækkede halvfemsernes ragnarok.

Netop ankommet til Slovenien får Ketil Brandt en opringning fra politiet i Ljubljana. Michael – en gammel ven og lastbilchauffør, som han ikke har set i ti år, er fundet død. Som et utroligt sammenfald var han netop på vej til Danmark. Politiet beder derfor Ketil Brandt om at blive i byen og hjælpe til med opklaringen, hvilket han siger ja til.

Snart viser det sig dog, at Ketil Brandt bliver brugt som brik i et større, uigennemskueligt spil, og for at slippe ud af fælden indleder indleder et risikabelt parløb med Ines Sivonik. Med flere forfølgere i hælene kæmper de to nu en kamp mod tiden for at komme til bunds i en chokerende virkelighed bag mordet på hans gamle ven, og Ketil Brandt tvinges til at se både sig selv og fortiden i øjnene. Og til at finde nogle af sine gamle færdigheder frem…

Anmeldelser

I Politiken den 3. august får Den danske lokkedue fire ud af seks hjerter. Sophie Engberg Sonne skriver bl.a.: ”..vi er meget langt fra samtalekøkken, femikrimi og mors kødgryder i Henrik Bruns saftige debut.” og “…det globale udsyn og de fine Balkan-beskrivelser er en stor force for Den danske lokkedue.” Læs hele anmeldelsen her.

Fire stjerner ud af seks til Den danske lokkedue hos Carsten Norton i Go’ Morgen Danmark den 12. august.

Lektøren: “Oplagt at sammenligne med fx Leif Davidsen, og her synes jeg helt klart Brun tager teten… Fortrinlig ny dansk thriller med internationalt islæt om højaktuelle emner… Guf til de mange læsere af danske og skandinaviske krimier…,” lyder det blandt andet i lektørudtalelse fra DBC.

Bo Tao Michaëlis’ har anmeldt Den danske lokkedue i Kristeligt Dagblad: ”Den danske lokkedue leverer den kulørte vare med hensyn til global spænding og lokal sex. “ Læs hele anmeldelsen her

Ekstra Bladet anmeldte bogen den 14. august, og her lyder det blandt andet: “… historien i Den danske lukkedue er – i modsætning til mange af tidens krimier – både troværdig og vedkommende.”

I Weekendavisen den 6. maj er Den danske lokkedue blevet anmeldt af Bo Bjørnvig: “Den danske journalist Henrik Brun (…) er faldet for Slovenien, især hovedstaden Ljubljana. Der er ganske enkelt kærlighed i skildringen af landet og det, sammen med en gedigen viden, løfter bogen.”

I Bogmagasinets juni-nummer anmeldes Den danske lokkedue af Ulla Hinge Thomsen: “….da forfatteren samtidig formår at skrive scener, så vi både kommer tæt på personerne og virkelig kan føle, mærke – og ikke mindst! – lugte stemningen (…) så forbliver underholdningsværdien i top bogen igennem.”

litteratursiden.dk anbefales Den danske lokkedue af Arne Larsen: “Forfatteren, som er udlandsredaktør, debuterer med denne krimi, og det er han sluppet særdeles hæderligt fra. Der er fuld fart over feltet, og den lidt afdankede men velmenende journalist er et sympatisk bekendtskab. Sproget er hurtigt og præcist, beskrivelserne nøgterne og konkrete, og historien hænger fint sammen.”

Hos bogsyn.dk lyder det: “Sådan skal det gøres. Ret meget mere er der egentlig ikke at sige. (…) Der er virkelig tryk på handlingen i Den danske lokkedue. Der er intet overflødigt, plottet er fint skruet sammen, og det hele bliver naturligvis indeholdt i et dramatisk og realistisk skær, eftersom det er Slovenien og Kroatien, og de navne der klangmæssigt er forbundet hermed, der fylder bogen.”. Se hele anmeldelsen her.

I Lokalavisen Frederiksberg den 31. maj anmeldes Den danske lokkedue af Holger Ruppert. Her hedder det blandt andet: “Der er stof i Henrik Brun. Han har godt fat i et spændende plot, og han kan strikke en overraskende slutning sammen.”

I Magasinet rØST anmeldes Den danske lokkedue af Rikke Elisabeth Frederiksen, der konkluderer: ”Den danske lokkedue er en levende, velskrevet og vidende krimi, som overrasker læseren til det sidste.. Den får mine varmeste anbefalinger med på vejen. ” Læs hele anmeldelsen her.

I Morgenavisen Jyllands-Posten den 22. juni konkluderer Lars Ole Sauerberg: “Historien er god nok, men der er for mange figurer fra kassen med skabeloner.”

På hjemmesiden god-bog.dk anmeldes bogen af Eline Andersen, som blandt andet betegner Ketil Brandt, hovedpersonen i Den danske lokkedue, som en “glimrende og samlende hovedperson” og ser frem til næste bog i serien.

På hjemmesiden krimifan.dk lyder det, at der er tale om “et rigtigt godt plot, der er rigtigt spændende at læse om.” De to hovedpersoner, Ketil og Ines, betegnes som ”to personer som man gider at læse om, og som man kan se udvikle sig gennem hele bogen.”

Ketil Brandt #1

Henrik Brun
Den danske lokkedue

Turbine 2011

ISBN13 9788770904759

Køb